Family

De ce am insistat să stau doi ani acasă cu copilul, încă de dinainte de legea de la 1 iulie 2016

Când ne-am hotărât să avem un copil, eu și Alin am decis de comun acord ca eu să fiu părintele care stă acasă cu copilul și asta nu doar pentru un an, ci pentru doi, chiar dacă, la vremea respectivă, indemnizația pe perioada celor doi ani era de fix 1200 lei pe lună. În cazul în care alegeai să stai acasă doar un an de zile, indemnizația ar fi fost de 85% din media veniturilor nete pe ultimele 12 luni (care la mine ar fi însemnat mult mai mult de 1200 lei pe lună) plus un stimulent de inserție în valoare de 500 lei pe lună până cand copilul ar fi împlinit vârsta de doi ani.

Apoi, la data de 1 iulie 2016, Guvernul a dat Ordonanța de Urgență nr. 111/2010, care ajută părintele să primească acea indemnizație de 85% din media ultimelor 12 luni anterioare nașterii copilului pe toată perioada celor doi ani de stat acasă.

Vorbeam acum o zi sau două cu Valentina, prietena din UK la care am venit în vizită, despre cât de greu o să le fie lor când o să aibă un copil și asta pentru că nu au nicio rudă, niciun ajutor care să stea cu copilul atunci când ea trebuie să se întoarcă la muncă, adică undeva în jurul vârstei de nouă luni ale copilului. În UK copiii se dau la creșă cu mult înainte să împlinească un an pentru că nu există altă soluție.

În discuția noastră am atins și un punct sensibil, și anume partea în care psihicul copilului este afectat SAU NU de creșa atât de timpurie. Într-adevar, și eu aș fi procedat la fel dacă statul m-ar fi obligat să mă întorc la muncă atât de devreme, dar, din fericire, pe noi ne ajută legea de care vorbeam mai sus.

Doar că:

“Cum este copilul mic afectat de orele petrecute la gradiniță?

Ceea ce se întâmplă acasă va fi întotdeauna mult mai important decât ceea ce se întâmplă la grădiniță, deoarece atașamentul copilului față de părinte este dominant în psihicul lui. Cu toate acestea, mai  mult de douăzeci de ore pe săptămână petrecute la gradiniță vor avea, cu siguranță, un impact asupra dezvoltării copilului. O parte din această influență va fi pozitivă, întrucât copilul capătă deprinderi sociale și are ocazii variate de explorare. Însă copiii au nevoie să fie într-o relație foarte apropiată cu un adult, ca sursă principală de îngrijire. Părinții sunt mai conectați la copii, au în general un număr mai mic de copii de îngrijit și, pur și simplu, sunt mai implicați emoțional, motiv pentru care sunt mai eficienți în a împlini nevoile celui mic. Din păcate, în Statele Unite ale Americii, concediul de creștere a copilului nu este asigurat și, de aceea, aproximativ jumătate din copiii din această țară își petrec cea mai mare parte a zilei, în primii doi ani de viață, departe de părinți. Aceasta este perioada critică în dezvoltare pentru formarea “centrelor emoțiilor” din creier.

Ce înseamnă asta în termeni practici? Când îi zâmbești unui bebeluș în vârstă de două luni, durează un pic până ce acesta răspunde tot printr-un zâmbet. Acest duet este foarte important în dezvoltarea neuronilor din cortexul orbitofrontal, centrul cerebral responsabil pentru inteligența emoțională. Dar un angajat al grădiniței care îi zâmbește  bebelușului nu are timp să aștepte ca acesta să răspundă, deoarece trebuie să aibă grijă de încă alți doi sau trei copii. Este posibil ca, de mai multe ori pe parcursul unei zile, bebelușul să fie privat de conectarea de care are nevoie. Prin opoziție, un copil aflat în grija unei persoane unice mai atente va avea nevoile împlinite aproape la fel de bine ca atunci când este în grija unui părinte.” (Dr. Laura Markham, Părinți liniștiți, copii fericiți)

Despre asta vorbeam. Eu nu am vrut sub nicio formă să rămân acasă doar un an, indiferent de venitul pe care l-aș fi avut. De ce? Fix din motivele de mai sus.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s